zondag 24 augustus 2008

Woede in Afghanistan over 90 burgerdoden door Amerikaanse aanval op Azizabad in Shindand

In Afghanistan heerst grote boosheid over de dood van bijna 100 burgers door een aanval van de Amerikanen op het dorp Azizabad in het westelijke district Shindand. President Karzai heeft een hoge generaal ontslagen en een onderzoekscommissie ingesteld.

Het dodental van het de bloedige bombardementen die vrijdag door de Amerikaanse Coalitie werden uitgevoerd op Azizabad in de provincie Herat in het westen van Afghanistan is inmiddels opgelopen tot 90.

Onder de slachtoffers bevinden zich zeker 50 kinderen. Dorpsbewoners hebben gedemonstreerd tegen het bloedige bombardement. Er werd in Azizabad een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor een militiecommandant toen de aanval plaatsvond.

Er werden door de buitenlandse luchtmacht zeker 15 huizen verwoest. De “Afghan Independent Human Rights Commission” heeft intussen de plaats des onheils bezocht. President Hamid Karzai heeft de commandant van het leger in West-Afghanistan ontslagen.

Kai Eide, de VN-gezant voor Afghanistan en leider van de UNAMA-hulpmissie, wil een diepgaand onderzoek naar de tragedie.

De door de Amerikanen geleide Coalitie beweerde eerder dat er 30 militanten waren gedood maar zei nu de zaak hoog op te nemen en een onderzoek in te stellen.

De gouverneur van de provincie en andere Afghaanse politici hebben een bezoek gebracht aan het dorp. Ze zagen de doden.

Het gebied waar de aanval plaats vond ligt in de buurt van het vliegveld van Shindand dat door buitenlandse troepen wordt gebruikt.

Het hoofd van het district Shindand, La'l Mohammad Omarzai, vertelde aan het persbureau AFP dat de meeste van de 15 huizen die werden verwoest van mannen waren die op het vliegveld werkten als veiligheidsbeambten.

Soldaten niet welkom
Afghaanse soldaten die zaterdag naar het dorp werden gestuurd om hulp te verlenen werden door honderden mensen bekogeld met stenen. De militairen wilden voedsel en kleding uitdelen.

Getuigen zeggen dat de militairen het vuur openden en dat er ongeveer 8 mensen gewond raakten. De politie beweert dat er twee gewonden bij de betoging vielen.

Afghaanse media melden dat er bij de demonstraties een politiewagen in brand werd gestoken. Een vrachtwagen werd omvergegooid en er werden spandoeken gedragen met daarop “Dood aan Amerika”.

De dorpsbewoners wilden dat de troepen hun dorp verlieten.

Karzai woedend
President Karzai heeft woedend gereageerd en veroordeelde de “ongecoördineerde” luchtactie van de Amerikanen. De aanval zou niet goed zijn gecoördineerd met de Afghaanse autoriteiten, een beschuldiging die vaak wordt gehoord.

Karzai zei maatregelen toe om in de toekomst burgerdoden te voorkomen, maatregelen die hij al zo vaak heeft toegezegd maar waar weinig van terecht is gekomen gezien de harde feiten.

Karzai heeft een commissie benoemd die wordt geleid door Nematullah Shahrani, de minister van Godsdienstige Zaken, om een onderzoek in te stellen naar de burgerdoden. De leden ervan zijn zondag in Shindand geland.

Shahrani zal onder meer een ontmoeting hebben met de Amerikaanse eenheden die betrokken waren bij de slachtpartij.

Volgens Karzai doen de VS en de NAVO niet genoeg hun best om te voorkomen dat ze slachtoffers maken onder de burgerbevolking.

UNAMA wil onderzoek
Kai Eide, de leider van de UNAMA, zei zaterdag in een verklaring: “Elk slachtoffer onder de burgers is een burgerslachtoffer te veel. Alles wat mogelijk is moet worden gedaan om de veiligheid en het welzijn van de burgerbevolking te garanderen waar militaire operaties worden uitgevoerd.”

De VN hebben al vaak aangegeven dat slachtoffers onder de burgers onacceptabel zijn. Het vertrouwen van de bevolking wordt daardoor geschaad.

Shah Behnam ontslagen
Karzai heeft generaal Jalandar Shah Behnam, de bevelhebber van het legerkorps dat in het westen van het land is gestationeerd, op staande voet ontslagen.

Ook een commandant van de commando’s, majoor Abdul Jabar, vloog de laan uit. De mannen moeten zich in Kabul melden voor nader onderzoek.

Deze figuren wordt “nalatigheid” en het “achterhouden van informatie” verweten.

Opvallend is dat Shah Behnam veelvuldig verklaringen heeft gegeven over de strijd en slachtoffers in het westen van het land.

Dodental opgelopen
De onafhankelijke Afghaanse mensenrechtenorganisatie AIHRC zei dat de bloedige aanval van donderdag aan 78 mensen het leven heeft gekost, waaronder 20 vrouwen.

De directeur van een middelbare school in Azizabad vertelde aan het persbureau Associated Press dat hij vrijdag 60 stoffelijke overschotten had geborgen en dat de meeste lichamen van vrouwen en kinderen waren.

Het Amerikaanse leger ontkende eerder dat er burgers waren gedood bij de aanval die was gericht tegen een vermeende samenkomst van de Taliban. Het Afghaanse leger sprak eerst van 5 burgerdoden.

Ondertussen maken de Afghaanse autoriteiten melding van 90 dodelijke slachtoffers.

Onder de slachtoffers aan de kant van de rebellen zou zich een commandant van de Taliban bevinden, Mullah Siddiq. Het Afghaanse ministerie van Defensie meldde dat deze mullah een aanval op Herat aan het voorbereiden is.

Herat is de grootste stad in het westen van Afghanistan. Het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF in de gelijknamige provincie wordt geleid door Italië. Maar de Coalitie van de Amerikanen kan overal opereren in het land.

Timor Shah
De afgezant van de mensenrechtencommissie bevestigde verklaringen van dorpsbewoners dat de herdenkingsplechtigheid werd georganiseerd voor een ondercommandant van een militie die samenwerkte met de Afghaanse politie.

De militieleider, Timor Shah, vond een paar maanden geleden de dood door een persoonlijke vete die hij met anderen had.

Vanwege de plechtigheid waren er verwanten en vrienden van buiten Azizabad gekomen die in de huizen van het dorp bleven overnachten.

De Afghanistan Independent Human Rights Commission zei in een verklaring over de slachting van Aziz-abad dat dit het tweede incident was in vijf weken in het district “Shendan”.

Op 17 juli 2008 vielen er meer dan 30 doden en gewonden onder de burgers van dit district. De organisatie roept op om maatregelen te nemen die overeenkomen met de internationale mensenrechten om burgerslachtoffer te voorkomen.

Zie ook
Amerikaanse Coalitie doodt 76 burgers in Shindand in West-Afghanistan, 50 jonge kinderen gedood