zaterdag 15 november 2008

Toename geweld in Herat, hoge politiefunctionarissen ontslagen

In de provincie Herat in het noordwesten van Afghanistan zijn 22 hoge agenten de laan uitgedtuurd. De provincie kent een toename van geweld en burgers zijn in actie gekomen en eisen een verbetering van de veiligheid.

Media in Afghanistan meldden afgelopen week dat generaal Ismatullah Alizai de nieuwe politiechef wordt in de provincie. General Mulhim gaat de grensbewaking leiden.

In de provincie zijn volgens plaatselijke actiegroepen dit jaar al 65 burgers van Herat vermoord. Het aantal ontvoeringen heeft volgens de mensen ook alarmerende vormen aangenomen.

In de provincie Herat zijn onder meer troepen van de Internationa Security Assistance Force (ISAF) uit Spanje en Italiƫ gelegerd.

Het gebied valt onder het Regionaal Commando West van de ISAF. Er zijn in deze sector 2.980 buitenlandse soldaten gestationeerd die de Afghaanse overheid moeten ondersteunen om de veiligheid te waarborgen.

Een toename van gewelddadigheden kan beschouwd worden als een flinke domper voor de ISAF. Al 7 jaar lang probeert deze strijdmacht de Taliban te verslaan maar het hele land wordt volgens verschillende bronnen, zoals de VN, steeds onveiliger.

In antwoord op de problemen hebben parlementsleden uit Herat het parlement geboycot. Medici hebben gestaakt en tijdens drie dagen van demonstraties zijn 20.000 mensen de straat opgegaan.

Vorige maand werd er door president Hamid karzai al een nieuwe gouverneur benoemd voor Herat. Syed Hussain Anwari maakte plaats voor Ubaidullah Ramin, die minister van Landbouw was. Maar was die niet een stap terug voor Ramin?

Anwari was een bekend leider van de mujaheddien van de groepring Ihle Taseeh. Hij diende op de post van gouverneur en als minister in het Kabinet.

De provincie grenst aan Iran en Toerkmenistan en de handel die landen brengt veel geld in het laatje voor de overheid aan invoerrechten.

Maar regelmatig zijn er meldingen dat er veel smokkel plaatsvindt tussen Iran en Afghanistan. Het gaat hierbij onder meer om wapens die naar Afghanistan komen en drugs die naar Iran gaat.


De Taliban hebben verschillende keren aangegeven dat ze de opstand, die nu nog voornamelijk in het oosten en het zuiden woedt, uit willen breiden naar andere regio’s. Daarnaast zijn er ook criminele bendes actief die zich bezighouden met ontvoeringen.

Met steun van Iran is er een snelweg aangelegd van Iran naar Herat. Onlangs werd gemeld dat de spoorverbinding in december voltooid zal zijn. De stad Herat is aangesloten op het Iraanse elektriciteitsnet en heeft 24 uur per dag stroom.

De provincie wordt algemeen beschouwd als een van de voorbeelden waar successen worden geboekt in de wederopbouw van het land, hoewel er ook erg veel armoede voorkomt.

Herat wordt door waarnemers steeds omschreven als “relatief rustig”. Verslaggevers die de provinciehoofdstad de laatste tijd bezochten spraken zelfs over het “Dubai van Afghanistan”.

Zie ook
Ubaidullah Ramin volgt Anwari op als gouverneur van Herat