maandag 30 mei 2011

Doden bij serie aanvallen in Herat

Bij een serie aanvallen van de Taliban in de West-Afghaanse stad Herat, waaronder op het Italiaanse PRT, zijn zeker vijf doden ruim 30 gewonden gevallen. Opstandelingen vielen de basis aan. Onder de gewonden zijn 5 Italiaanse soldaten

Volgens het Italiaanse ministerie van Defensie vielen de doden onder Afghaanse politieagenten en zijn er geen Italianen omgekomen. De situatie zou inmiddels tot rust zijn gekomen.

Uiteindelijk raakten bij de dubbele zelfmoordaanslag 15 Italiaanse soldaten gewond geraakt. Onder Afghanen staat het aantal doden op 4 en vielen 24 gewonden.

TOLOnews meldt dat het hoofd van het Herat Hospital heeft gezegd dat vijf dode lichamen en 33 gewonden zijn binnengebracht, waaronder mannen, vrouwen en kinderen.

Eerst ontplofte een bermbom in de stad Herat. Vervolgens werd het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) aangevallen. In de stad ontstond paniek. Winkels gingen dicht.

Twee andere zelfmoordaanvallen vonden plaats bij Blood Bank en Chawk-e-Cinema.

De nationaliteit van al de slachtoffers is nog niet bekend. Getuigen maken wel melding van meerdere doden in buitenlandse uniformen.

Italiaanse parlementaire bronnen maken melding van vijf gewonde Italiaanse soldaten. Een van hen is er ernstig aan toe.

Een zelfmoordaanvaller bracht zijn explosieven tot ontploffing bij de ingang van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) van de NAVO-ISAF in Herat.

Eerder op de dag meldde het ziekenhuis in Herat vier doden en 24 gewonden. De BBC maakt melding van vijf doden.

Een of meer zelfmoordaanvallers hadden het gemunt op de basis terwijl er gelijktijdig vanuit een hoog gebouw op werd geschoten.

Een functionaris van de Afghaanse inlichtingendienst in Herat zei dat de eerste aanval een krachtige bomexplosie was.

Hij vertelde aan de BBC dat “dit gebeurde op een drukke plaats op een druk tijdstip. De ruiten van gebouwen in de buurt braken. Ik was in de buurt toen de explosie plaatsvond”.

In Herat zijn onder meer ook Afghaanse en Spaanse soldaten gestationeerd.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de serie aanvallen opgeëist.

De afgelopen maand hebben de Taliban hun aanvallen op buitenlandse troepen en Afghaanse functionarissen nog verder opgevoerd, na de afkondiging van hun lenteoffensief op 30 april.

De provincie Herat, die in het westen aan Iran grenst en in het noorden aan Toerkmenistan, staat bekend als een van de veiligste provincies van Afghanistan.

Jaar in jaar uit werd wel melding gemaakt van een verslechtering van de veiligheissituatie.

Italië leidt voor de ISAF het Regionaal Commando West alsmede het Provinciaal Reconstructie Team in de provincie Herat, dat gevestigd is in de gelijknamige provinciehoofdstad.

Waarschuwing: De bovenste video bevat beelden van slachtoffers: